16 de febr. 2013

1er quart de segle d'il·lustració a l'escola Llotja

El passat 31 de gener es va inaugurar l'exposició: "Estructura i passió. 1er quart de segle de l'especialitat d'il·lustració a l'escola Llotja". Comisariada pel professor Xavier Canals, aquesta gran exposició recull treballs d'ex-alumnes de l'escola, representant l'ampli ventall de les branques de l'ofici d'il·lustrador i conmemorant els 25 anys desde que va començar a impartir-se l'especialitat en il·lustració a la Llotja.

L'exposició es pot visitar al Centre Català d'Artesania (c/Banys Nous, 11,  Barcelona) fins al 10 de març de dilluns a dissabte de 10 a 20h i diumenges i festius de 10 a 14h.




Jo hi he participat (dins la branca d'il·lustració científica) amb un parell de dibuixos inèdits que encara no havia posat al blog:

-Una il·lustració de divulgació científica, que vaig realitzar com a exercici durant un Workshop a l'Escola Llotja a l'estiu del 2010, representant l'ecosistema d'un riu.


-La reconstrucció d'un dinosaure, que tenia intenció de presentar a un concurs d'il·lustració paleontològica però que malauradament va quedar inacabada per manca de temps.

Aprofitant l'exposició "Dinosaures: Tresors del desert de Gobi" al museu Cosmocaixa de Barcelona, vaig anar a prendre apunts al natural dels magnífics esquelets trobats a les expedicions a Mongòlia.

A partir d'alguns esbossos del Citipati osmolskae, vaig intentar reconstruir el seu aspecte d'acord amb les teories actuals. Quan es van descobrir les primeres restes fòsils d'aquest dinosaure al costat d'un niu, els paleontòlegs van interpretar erròneament que es tractava d'un lladre d'ous. Les troballes posteriors, incloent esquelets dels embrions i un altre esquelet assegut damunt del niu, vàren demostrar que en realitat aquells dinosaures van morir intentant protegir els seus propis ous durant una tempesta de sorra. 


Ara també sabem que aquesta espècie tenia el cos cobert parcialment de plomes. La funció d'aquestes plomes, massa curtes per volar, és un misteri. Es creu que podrien haver servit per estabilitzar l'animal quan corria, o per festejar les femelles com fan moltes aus actualment. En la meva reconstrucció un mascle adult les utilitza per resguardar del sol a les seves cries, tal com s'ha vist fer als estruços en els dies més calorosos.